TAPIS VLOER
VLOEREN
TAPIS VLOER
Tapis vloeren zijn eigenlijk traditionele houten vloeren. Tapis staat voor de manier van leggen. De houten vloer wordt verlijmd en vernageld op de ondervloer. Dit type vloer was vroeger enorm populair en kostbaar, vandaar dat deze vloeren vooral lagen in kastelen en herenhuizen. Tegenwoordig zijn tapis vloeren betaalbaarder en liggen ze in steeds meer woningen. Wij snappen wel waarom!
WAT IS EEN TAPIS VLOER?
Tapis is afkomstig uit het Frans en betekent tapijt. De vloer bestaat uit houten plankjes van maximaal 9 cm breed en hebben een dikte van 9 mm. Hierdoor kunnen de stroken in allerlei patronen worden gelegd. Een bekend patroon dat erg populair is het visgraatpatroon.
HOE WORDT EEN TAPIS VLOER GELEGD?
Als eerst wordt de ondervloer gelijmd aan een zandcement-, beton- of andryhietvloer. Daarop wordt de tapis vloer gelegd door de plankjes te verlijmen en vernagelen aan de tussenvloer. Door deze manier van leggen blijft de tapis vloer stabiel liggen en spelen luchtvochtigheidsverschillen geen rol.
Na het leggen van de vloer wordt de vloer afgewerkt met een olie, lak of hardwax naar keuze. Deze afwerking beschermt de vloer tegen vuil, vocht en beperkt de slijtage.
LEGPATRONEN TAPIS VLOER
Door de manier van leggen is de tapis vloer zeer geschikt om de vloer in het visgraat-, Hongaarse Weens punt-, Weens punt- of blokpatroon te leggen.
Visgraat vloer
De visgraat vloer is op dit moment het populairste legpatroon! Dit patroon wordt gecreëerd door de plankjes loodrecht in elkaar te leggen onder een hoek van 45 graden waardoor er een visgraatpatroon ontstaat.
Hongaarse punt vloer
Met een tapis vloer heeft u ook de mogelijkheid om een Hongaarse punt vloer te leggen. Bij deze vloer wordt er gebruikt van dezelfde smalle en dunne plankjes. De plankjes worden aan de uiteinde schuin afgezaagd en tegen elkaar aangelegd. Hierdoor ontstaat een strakke belijning.
Weens punt vloer
De Weense punt vloer is uniek en zien we niet veel terug. Toch is deze vloer een echte klassieker. Dit legpatroon lijkt veel op het visgraatpatroon. Het verschil zit in de hoek van de plankjes. Waar de plankjes voor een visgraatvloer in een hoek van 45 graden worden gelegd worden de plankjes van de Weense punt vloer in een hoek van 60 graden gelegd.
Blokpatroon
Dit legpatroon creëer je door een rij van 3 á 4 planken naast elkaar te leggen. Het vierkant ernaast wordt een kwartslag gedraaid. Zo ontstaat een speels effect.